ÇEVİRİCİ (İNVERTER)

ŞEBEKEYE BAĞLI ON-GRID İNVERTER

Üretilen elektriğin doğrudan şebekeye verildiği durumlardaise şebeke bağlantılı inverterleri tercih etmeniz gerekecektir.

On-Grid Yani Şebeke Bağlantılı İnverter Nedir?

Hiç bir enerji sonsuz değildir ve bu acı gerçeğin bir ispatı olarak kullandığımız kaynakların yavaş yavaş tükendiğini öğreniyoruz. Bu kayıpların bir neticesi olarak ise elektrik enerjisi elde etme ve elektrik kullanımının pahalı olma sorunu baş gösteriyor. Çözüm olarak en büyük enerji kaynağı olan güneş enerjisinden faydalanmak akıllı bir seçim oluyor. Bu sistemler ile ilgilenen ve herhangi bir şekilde kurup kullanmak isteyen birçok kişi ilk olarak On-Grid yani şebeke bağlantılı inverter ve Off-Grid yani şebekeden bağımsız inverter terimini duyar. Peki, bu şebeke bağlantılı inverte nedir derseniz kısaca özetleyebiliriz.Şebeke bağlantılı inverter; tipik olarak ulusal elektrik şebekesi gibi bir şebekeye paralel olarak bağlanan sistemdir. Bu şekilde sistem şebekeyi besler. Yani kullanılmak üzere enerji üretilir, üretilen elektrik enerjisinin fazlası şebekeye satılır. Bu sistem apartman gibi küçük, güneş enerjisi santralleri gibi büyük tüm alanlarda kullanılabilir.

Şebeke Bağlantılı İnverter Neden Tercih Edilir?

Şebeke bağlantılı inverter, bir akıllı cihazdır. Tasarruf adına yapılabilecek en iyi tercih bir inverter sahibi olmaktır. Şebeke bağlantılı inverter, enerji dönüşümü konusunda gündüzleri enerji elde ettiğiniz sistemden beslenerek sizlere yüksek voltajda elektrik sağlarlar. Geceleri ise özellikle rüzgârla çalışmayan enerji sistemleri için şebekenize direk bağlanarak sizi enerjisiz bırakmazlar.Diye bilirsiniz ki cihazımın fişini şebeke elektriğine bağlayıp kullanmak varken neden şebeke bağlantılı inverter ihtiyacım olsun ki? Buna karşın bizler de eviniz ya da iş yerinizdeki her cihazın 12 Volt elektrikle çalışmadığı hatırlatmak isteriz. 12 Voltu yüksek voltajda elektriğe dönüştürüp kullanmak varken neden daha fazla elektrik harcayıp masrafınızı arttırasınız ki?

İnverter kullananlar bu cihazların sağladığı en büyük faydanın tasarruf olduğunu bilirler. Hangi türde olursa olsun bilmek gerekir ki invertersiz bir enerji dönüşümünde maksimum kar sağlanamaz. Şebeke bağlantılı inverter, sadece sağladığı bu faydayla kalmaz, elektrik sisteminizde oluşacak aşırı yüklerden de tüm cihazlarınızı korur.

 

Solar Inverter nedir ? nerelerde kullanılır ve ne işe yarar gibi bir çok sorunun cevabını bu sayfada başlıkları inceleyerek bulabilirsiniz. Öncelikle Inverter dediğimiz zaman aklımıza güç kaynağından alınan düzensiz enerjiyi düzenli bir hale getirerek, istediğimiz voltaj ve amper değerinde bize sunmasıdır. Evirici yada çevirici olarakta adlandırılabilir. Solar Inverter modellerinde çok farklı kullanım alanları ve çok farklı ihtiyaçlara göre tasarımı yapılmakta ve dizayn edilmektedir. Inverter içerisindeki kart ve elektronik devrenin yanı sıra kasa ve özellik olarakta çok farklı seçenekler sunabilmektedir üreticiler.

  Bu başlıkta bizim esas değineceğimiz inverter modelleri Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi ile uyumlu modeller ve çoğunluk olarak 220 volt monofaze elektriğe, 380 volt trifaze elektriğe çeviren modellerdir. Çevirici ve evirici dendiği zaman bir çok model aklınıza gelebilir. Örneğin 220 volltan 380 volta çevirebilme yada 220 volttan 48 volta çevirebilme gibi. Fakat Solar Inverter modelleri farklı DC voltajlardaki değerleri AC 220 yada AC 380 volta çevirmektedir. Örneğin 48 volt Dc elektriği 220 volta çeviren birçok inverter modeli mevcuttur. Farklı bir örnek olarak 48 volt elektriği 380 volta çeviren inverter modelleri mevcuttur. Ürün çeşitliliği ve sizin için en uygun modeli seçme yöntemlerinin olduğu yazılarımızı aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.



Şebeke Destekli Akıllı İnverter

Dönüştürücü (inverter), 50A PWM Şarj Kontrol Cihazı, Şebeke ve Jeneratör Bağlantısı bir arada…
Bütün işlemler cihaz tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.
Şarj Kontrol cihazı, ürün çerisinde dahili olarak bulunmaktadır. Ayrıca Şarj kontrol cihazı satın almaya gerek kalmaz.

Bu cihazlar taşınabilir boyutta kesintisiz güç kaynağı sunmak için inverter, solar şarj cihazı ve batarya şarj cihazının fonksiyonlarını bir araya getiren inverter ve şarj cihazıdır. Kapsamlı LCD ekranı, batarya şarj akımı, AC giriş veya Solar girişi şarj önceliği ve farklı uygulamaları esas alan kabul edilebilir giriş voltajı gibi kullanıcı tarafından yapılandırılabilir ve kolay erişilebilir düğme işlemi sunar.

Özellikler
  • Saf sinüs dalga inverter
  • Entegre MPPT solar enerji şarj özelliği ( MPPT inverter için geçerli )
  • LCD ayarı ile ev aletleri ve kişisel bilgisayar için yapılandırılabilir giriş voltajı
  • LCD ayarı ile uygulamaları esas alan yapılandırılabilir batarya şarj akımı
  • LCD ayarı ile yapılandırılabilir AC / Solar Şarj cihazı özelliği
  • Şebeke voltajı veya jeneratör gücüne uyumlu
  • AC yeniden kazanılırken otomatik yeniden başlatma
  • Aşırı yük / Aşırı Sıcaklık / Kısa devre koruması
  • Optimize akü performansı için akıllı batarya şarj cihazı tasarımı

Tam Sinüs İnverter Ve Kullanım Alanları

Ev veya iş yerleri için tasarlanmış olan ve kurulumu ile farklı bir sisteme sahip olan güneş enerji panelleri için tasarlanmış akü sistemlerinin adına tam sinüs inverter denmektedir. Bu akü sistemi sayesinde genellikle ev veya  iş yerleri hatta sanayi alanları gibi büyük yerlerin gün boyu elektrik enerjisini güneş sayesinde alınmasını sağlamaktadır.
Tam sinüs inverter sinüs dalgası üretir. Modifiye sinüs inverter ise kare dalga üretir. Tam sinüs inverterler şebeke frekansına en yakın AC çıkışı verebilir.
Bu yüzden motorlu güçlerde yani demeraj akımı yüksek olan cihazlar kullanılacaksa eğer tam sinüs inverter tercih edilmeli. 

Modifiye Sinüs İnverter


Doğru akımı alternatif akıma çevirmeyi sağlayan cihazlar inverter olarak adlandırılır. Yenilenebilir enerji sistemlerinde üretilen elektriğin kullanıma uygun hale gelmesini sağlayan inverterler bu sistemlerin en önemli parçalarıdır. Ürettikleri dalga formuna göre isimlendirilen inverter çeşitleri temel olarak tam (saf) sinüs ve modifiye sinüs olarak iki gruba ayrılır. Bu iki mekanizma arasındaki fark; tam (saf) sinüs inverterların sinüs dalgası üretmesi, modifiye sinüs inverterların ise kare dalga üretmesidir. Modifiye sinüs inverterler saf sinüstekilerin aksine gerilimin ani artış ve azalışını tolere etmede çok başarılı değildir. Polaritenin değişmeden önce 0 Volt’ta kalması ve faz açısının ani değişimlere maruz kalması söz konusudur.
Bu sinüs dalgalarının farklı olması cihazların sağladıkları verimi de etkiler. Saf sinüs inverterların kullanımı çok daha yüksek verim sağlarken daha pahalıdır. Modifiyeli sinüs inverterlar biraz daha düşük verimli olmalarına rağmen daha hesaplı fiyatlara sahiptir. Tam sinüs inverterin çalıştırdığı birçok cihazı modifiyeli sinüs inverter da çalıştırır.